SWOT-analyysi urheilijalle

24.02.2012 10:54

(Blogin kirjoittamisessa on kouluhommien takia ollut vähän taukoa, mutta nyt oikeustieteellisen gradu on valmis ja on aikaa kirjoittaa vähän tärkeämmästä aiheesta tännekin.)

 

Kauppatieteiden alalla kehitetty SWOT-analyysi on hyödyllinen ja yksinkertainen työkalu yrityksen toiminnan suunnittelussa. Se auttaa yrityksiä oppimaan, tunnistamaan ongelmia, arvioimaan toimintaansa ja kehittymään. Väitän, että SWOT-analyysi ei sovi pelkästään yrityksille vaan myös urheilijoille ja miksei ihmisen elämän analysointiin yleisemminkin.

 

Mistä SWOT-analyysissä on sitten kyse? SWOT tulee sanoista Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Kyseessä on siis yrityksen tai henkilön vahvuuksien, heikkouksien, mahdollisuuksien ja uhkien tunnistaminen. Kyseessä on nimenomaan väline analyysin suorittamiseen. Se ei kerro, mitä tulisi tehdä, mutta auttaa keskittymään niihin seikkoihin, jotka ovat menestyksen kannalta tärkeimmät.

 

SWOT-analyysin avulla esimerkiksi vapaaottelija voi miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Miten parhaiten kehittää ja käyttää hyväkseen vahvuuksiaan
  • Miten heikkoudet muutetaan vahvuuksiksi tai ainakin niiden vaikutus minimoidaan
  • Mitä mahdollisuuksia on mahdollisesti jäänyt hyödyntämättä ja miten jatkossa käyttää hyväksi kaikki annetut tilaisuudet
  • Miten välttää urheilu-uran esteenä olevat uhat

Tämän mietintätyön tuloksena voidaan kehittää toimintasuunnitelma siitä, mitä millekin asialle pitää tehdä.

 

Alla on minun pikaisesti itsestäni tekemä SWOT-analyysi. Olen tehnyt sen pelkästään urheilullisesta näkökulmasta, mutta ammattiurheilijaksi haluavan tulisi ottaa analyysissään huomioon myös muut seikat, kuten mediasuhteet, henkilöbrändin rakentaminen, tiimi yms. Valmentaja puolestaan voisi tehdä analyysin valmentamisen näkökulmista. Listan valmistuttua ei vielä ole aika olla tyytyväinen itseensä, vaan laatijan tulisi oikeasti keskittyä siihen, mitä toimenpiteitä tehty analyysi edellyttää.

 

Vahvuudet

- Monipuolisuus sekä tekniikoissa että urheilun parissa yleensä

- Kokemus

- Nopeus

- Analyyttisuus

 

Heikkoudet

- Kunto!

- "Jack of all trades, master of none"

- Voimataso

- Treenimotivaatio kausittaista

- Voitonhalu usein puuttuu

Mahdollisuudet

- Parantamalla peruskuntoa ja voimatasoa voisin menestyä huomattavasti paremmin, koska tekninen osaaminen on kuitenkin kohdallaan

- Panostamalla muutenkin enemmän urheiluun voisin kehittyä nopeasti. Tällä hetkellä opiskelu keskeyttää usein treenaamisen pitkäksikin ajaksi kerrallaan.

- Kisoissa pitäisi keskittyä voittamaan, eikä vain "kokeilemaan, miten menee"

Uhat

- Vammat (kuten kaikilla urheilijoilla, ja siten niiden ehkäisyyn pitäisi kiinnittää erityistä huomiota)

- Opiskelu/työt/perhe vievät aikaa niin paljon, ettei sitä jää urheilulle

- Motivaation lasku