Painosta ja painonpudotuksesta

02.01.2012 21:49

Olen noin vuoden ajan seurannut painoani ja alla on kuvio painon kehityksestä. Vuoteen mahtui 5 kg painonpudotus yhden kuukauden aikana ja pitkä tasainen jakso. Siksi olikin erityisen masentavaa huomata painoni olevan sama kuin vuosi sitten. Nyt on tärkeää pitää huolta, ettei vuoden 2012 alkuvuosi ole samanlainen kuin vuonna 2011, jolloin painoa tuli 3 kg lisää lyhyessä ajassa. Ideaalipainonani pidän 84-86 kg:aa.

 

Painoon liittyen ajattelin kertoa tavastani pudottaa painoa. En uskaltaisi suositella käyttämääni tapaa kenellekään, mutta minulle se toimii.

 

En normaalistikaan syö aamupalaa, koska mahani ei tunnu kestävän ruokaa kuin vasta 1-2h heräämisen jälkeen. Pudottaessani painoa venytän syömistäni mahdollisimman pitkään. Kun nälkä iskee pahasti, syön puoli purkkia tonnikalaa tai 1-2 palaa kaura- tai ruisleipää, jonka päällä on juustosiivu ja kalaa tai lihaa. Sillä jaksaa taas muutaman tunnin. Joskus neljän tai viiden aikaan (treenien ajankohta vaikuttaa toki ruokailun ajankohtaan) syön päivän varsinaisen ruoan, jolloin syön sitten ihan mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Usein ruoaksi valikoituu helppouden takia pizza tai (plus)ateria mäkkäristä. Kunnonkin ruokaa tulee syötyä ja sitäkin iso ateria. Illalla yhdeksän tai kymmenen aikaan alkaa usein tulla taas nälkä, jolloin syön sen jäljelle jääneen puolikkaan tonnikalaa tai sen 1-2 palaa leipää. Koko päivän aikana juon kokista (sitä aitoa, ei mitään makeutusainelitkua), jonka sokeri auttaa pitämään nälän loitolla. Sen määrää en mitenkään tarkkaile tai rajoita.

 

Parin viikon kuluttua keho tottuu tuohon ruokavalioon ja voisin jättää pois tonnikalan ja leivän, mutta en jätä, koska treenin määrän takia tiedän tarvitsevani ne kalorit. On kuitenkin hämmentävää huomata kuinka helposti päähän tulee anorektisia ajatuksia tyyliin "Olisin voinut tuonkin jättää syömättä" ja huono omatunto.

 

Olen pari kertaa pudottanut painoa tähän tyyliin ja painoa tippuu noin kilo viikossa. Vuoden 2011 kuviossa näkyvä 5 kg pudotus maaliskuun aikana tuli juuri tällä tyylillä. Pudotus on aitoa laihtumista eikä kehon kuivumista. Kuten kuviosta näkee, ei paino tullut takaisin heti dieetin päätyttyä. Itse asiassa paino oli alimmillaan kuukausi sen jälkeen, kun lopetin varsinaisen painonpudotuksen. Dieetti ei yleensä aiheuta energiatonta oloa treeneissä. Usein treeneissä on jopa kevyempi olo. Ns. roskaruoan ja limsan suuren määrän takia en tosiaan suosittelisi tätä tyyliä muille, mutta minulle se tosiaan tuo toivomani tulokset.