Ottelu on oppimistapahtuma

29.11.2011 18:32

Kun katsoo ryhmäni jäsenten kisamenestystä, ei ehkä uskoisi, että minulle ei ole juurikaan merkitystä voittaako joku "ottelijoistani" vai ei. Olen alusta asti painottanut, että kisoihin mennään oppimaan. Kärjistetysti voisi sanoa, että pahin mahdollinen lopputulos on tyrmäysvoitto 20 sekunnissa. Siitä ei opi oikeastaan mitään. Jos itse tulee tyrmätyksi, siitä voi oppia sentään jotain (lähinnä pitämään suojauksen ylhäällä). Paras ottelu on tasainen ja kestää ainakin lähes täyden ajan. Plussaa on tietysti, jos siitä irtoaa myös voitto.

 

Ryhmän jäsenistä ei kukaan ole niin pitkällä, että otteluita tarvitsisi ajatella "uran" ja siten voittojen kannalta. Tärkeintä on oppiminen ja kehittyminen, joiden avulla niitä voittojakin kyllä tulee. Minun silmissäni se, mihin amatööriotteluilla pyritään, on ottelijan valmistaminen ammattisäännöillä otettaviin otteluihin, ei mikään muu. Muunlainen ajattelutapa voi johtaa siihen, että esimerkiksi kova bjj-ottelija ottelee vapaaottelussa lyömättä lyöntiäkään, tekee maahanviennin vetämällä guardiin ja voittaa hakemalla alta lopetuksen. Tämä tapa voi olla hyvä tapa hakea voittoja amatööritasolla, mutta entäs sitten, kun ammattilaissäännöillä mukaan tulee mattolyöminen ja astetta kovemmat lyöjät, joilla on myös hyvä maahanvientien puolustus? Lyhytkatseinen voittojen kalastelu saattaa kostautua tai sitten voi käydä niin, ettei tämä voitokkaasti otellut ottelija koskaan koe olevansa valmis ammattilaissääntöihin.

 

Aleksi "Allu" Kainulainen otti vähän aikaa sitten ensimmäisen ottelunsa ammattisäännöillä. Vielä tässäkään vaiheessa ei kannata miettiä voittoja vaan juuri totuttautumista ammattilaissääntöihin, etenkin mattolyömiseen ja erien pituuteen. Aleksi voitti ottelunsa näyttävästi ensimmäisessä erässä, mutta minua jäi vähän harmittamaan, kun Aleksi ei saanut kokea sitä, millaista on erätauolla ja millaista on lähteä toiseen erään. Mielestäni vasta kun otteluita on oteltuna vähintään 2-3, kannattaa alkaa miettiä varsinaisen uran rakentamista voittojen kautta.

 

Otteluissa kannattaa hioa ja testata sitä asiaa, mitä on harjoitellut treeneissä (eli sitä, mikä on ollut teemana). Kyseessä voi olla esimerkiksi lyönnit, potkut, maahanviennit tai niiden puolustukset, clinch taikka jotain muuta sellaista. Jos tarkoitus on hioa puhdasta matto-ottelua, kannattaa ennemmin osallistua lukkopainikisoihin, koska niissä pääsee varmasti ottamaan mattoa ja tasokin on parempi. Amatöörivapaaottelun matto on kuitenkin puhtaasti lukkopainia. Tiettyjen matto-ottelun osa-alueiden, kuten esimerkiksi ylös nousemisen, kehittäminen sopii toisaalta paremmin vapaa-ottelukisoihin.

 

Voitonhalu voi olla ottelijan menestyksen kannalta kriittinen asia, mutta se ei saisi johtaa lyhytnäköiseen ajatteluun, jossa voitto menee kehittymisen edelle.